Friday, March 11, 2011

Apa itu APPENDIX???

Assalamualaikum..

ari ni saya nk kongsi ngan korang tentang satu penyakit.maybe ade yang taw dan ade yang xtaw.mcm sy taw la sbb bnde tu jadi kat saya mse darjah 6.2 bulan sblm UPSR tu.mmg sgt azab la bile kena tu.kate orang mcm kena senggugut..tp saya xpnh rase cmne sakit senggugut tu..huhuhu..ok meh tgk ape itu APPENDIX.

Appendix adalah tabung yang ujungnya tertutup dan sempit yang panjangnya sampai beberapa inches yang melekat pada cecum (bagian pertama dari colon) seperti cacing. (Nama anatomi untuk appendix, vermiform appendix, artinya tambahan yang seperti cacing). Lapisan dalam dari appendix menghasilkan jumlah yang kecil dari lendir yang mengalir melalui bukaan (mulut) ditengah dari appendix dan kedalam cecum. Dinding dari appendix mengandung jaringan lymphatic yang adalah bagian dari sistim imun utuk membuat antibodi-antibodi. Seperti keseluruhan dari colon, dinding dari appendix juga mengandung lapisan otot, namun lapisan ototnya berkembang dengan buruk.


Appendix akan jadi sakit bila saluran antara cecum ke appendix tersumbat.Halangan (rintangan) mungkin disebabkan oleh pembentukan lendir yang kental didalam appendix atau oleh feces yang memasuki appendix dari cecum. Lendir atau feces mengeras, menjadi seperti batu, dan menghalangi bukaan (mulut). Batu ini disebut fecalith (secara harafiah, batu dari feces atau tinja). Pada saat-saat lain, jaringan lymphatic dalam appendix mungkin membengkak dan menghalangi appendix. Setelah rintangan terjadi, bakteri-bakteri yang normalmya ditemukan didalam appendix mulai menyerang (menginfeksi) dinding dari appendix.

tu la die serba sikit tentang penyakit appendix ni.mcm saya doktor kate appendix saya dh bernanah dan belum pecah lagi,so bile operate tu xde la die besar sgt bukaan nye,hnye 6 cm..tapi kalo appendix dh pecah doktor terpakselah bedah mcm org yg nk bersalin tu sbb nye die nk cuci dalam tu sekali.alhamdulillah saya xcmtu.baca ni kalo nk info lebih.skng ni korang lyn la video cmne die buang appendix tu.

kecik je kan bnde yang die buang tu.tp sakit nye.hmmm.sgt xterkate.bak kate pepatah kecik2 cili api.huhu.tapi kn kalo korg nk buang appendix tu skng pn xpe sbb doktor kate die xde function pn.so kalo buang pn xde effect pape..mcm berani je kn. mesti korg xsggup nk msk operating room tu kn..hahah..

.: dalam system pn ade appendix kn,pe plak mksd die ek????

7 comments:

Zulfahmi Abidin said...

adek aku pnah kene appendix nie.kesian weh.

p/s: ape kate ko buang word verification supaye org nak comment senang tak yah letak word verification baru comment tuh lepas.hehehe

Nur Farah Hani said...

tak berani an tengoksebab der darah.., ngeri..so now macam mana dah ok???

my friend dulu pernah jugak kena bedah sal appendix ni lah.. but now aii think dia dah ok.. hope you also..'p

adibah said...

ZA ~ seksa kn time kena tu..huhu..akn dipertimbangkan cdgn anda itu

FH ~ xde darah..mula2 sy pn seram gak nk tgk..tp pakse gak xde darah pn..skng ni dh ok dh,6thn dh berlalu..

aLieF si Muncung ManiS said...

alief baru belajar pasal appendicitis ni(inflammation of appendix)..huhu..betul tu,,appendix mmg tak ada f(x)...tapi skrg doctor dah jumpa function bnda ni...tak silap alief,bnda ni dia merembeskan sejenis hormone..:P

Puan Besar Shag Yahaya said...

Nampak video tu terus scroll laju laju. Gerun. Hahaha ;D

adibah said...

AMM ~ oo yeke..gtaw la apekah hormon tersebut..heee

PBSY ~ pe da..tgk saja,.bnde yg dibuang sikit je..tp sakit nye,xterkata...n sy xsedarkn diri slama 2 jam,kesan ubat tido...

IftiMonstaa said...

oh takde function eh apendik tu. woo~